Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τσουρέκια αφράτα

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. νερό χλυαρό
400γρ. γάλα φρέσκο χλυαρό
2400γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
155γρ. μαγιά νωπή
7 αυγά ολόκληρα
200γρ. βούτυρο αγελαδινό 82%
650γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3γρ. αλάτι ψιλό
15γρ. μαχλέπι τριμμένο
4γρ. μαστίχα τριμμένη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3γρ. βανίλια σκόνη

Ψήσιμο: 160-165ο για 40-45 λεπτά περίπου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά, την ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσουν τα υλικά στους 24-24 βαθμούς κελσίου ή μέχρι να χλυαρύνουν και σβήνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου, βάζουμε τα άλευρα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι και ξεκινάμε στο μίξερ στην 1η ταχύτητα. Προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας (βούτυρο-γάλα-ζάχαρη-αυγά-βανίλιες) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Στο χλυαρό νερό προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσει και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Δυναμώνουμε στην 2η ταχύτητα το μίξερ μετά από λίγο (προαιρετικά) και περιμένουμε να δημιουργηθεί ένα ελαστικό ομοιόμορφο ζυμάρι. Αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στα τοιχώματα για να ξεκολλήσει το ζυμάρι μας.
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει. Μετά αναποδογυρίζουμε την ζύμη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει. Το ζυμάρι μας πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστεί.
Μετά παίρνουμε το ζυμάρι και απλώνουμε λίγο αλεύρι σε έναν πάγκο για να το ακουμπήσουμε και να μην κολλήσει. Κόβουμε ζυμαράκια ισόποσα (καλύτερα να τα ζυγίζουμε ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα) Μετά κάθε ζυμαράκι το κόβουμε πάλι σε ισόποσα 3.4.5,6 κομμάτια (όσα θέλουμε ανάλογα με τον τύπο πλεξούδας που θα φτιάξουμε και ανοίγουμε κάθε ένα σε λωρίδα πλάθοντας ελαφρά και αφού ενώσουμε τις άκριες, φτιάχνουμε την πλεξούδα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Τοποθετούμε με αρκετή απόσταση τσουρέκια στο ταψί. Αφήνουμε πάλι να τριπλασιαστούν σε μέγεθος μέσα στο ταψί και μόλις φουσκώσουν πάλι αλείφουμε με ένα πινελάκι πολύ απαλά με αυγό, ρίχνουμε από πάνω αν θέλουμε αμύγδαλο φιλές και ψήνουμε.
Καλή επιτυχία!

TIPS
Τα αλεύρια που χρησιμοποιήσαμε στα μαθήματα είναι επαγγελματικά. Εδώ όμως χρησιμοποιήσαμε αλεύρι που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε οποιοδήποτε super market.
Αν δεν διαθέτετε κάδο του μίξερ με γάντζο, μπορείτε να βάλετε σε μιά λεκάνη τα στέρεα, όπως παραπάνω να ανακατέψετε με το χέρι και να κάνετε μια μεγάλη λακούβα. Εκεί θα προσθέσετε το μείγμα της κατσαρόλας και θα ξεκινήσετε να τραβάτε ελάχιστο αλεύρι από τα τοιχώματα ώστε να ενσωματωθούν σιγά σιγά τα υλικά. Στο τέλος προσθέτετε και το νερό με την μαγιά.
ΔΕΝ ζυμώνουμε το τσουρέκι όπως κάνουμε με το ψωμί, απλά ενώνουμε απαλά τα υλικά  και δουλεύουμε με τα δάχτυλα και μόλις δημιουργηθεί ζυμάρι κάνουμε μόνο διπλώματα στο ζυμάρι. Διπλώνουμε, ξαναδιπλώνουμε και ούτω καθεξής... Έτσι δημιουργούνε οι κλωστές που έχει το τσουρέκι.







Ευχαριστούμε πολύ τους καταπληκτικούς αυτούς σεφ στα μαθήματα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας και το ΚΕΚ Γεννηματάς Ρόδου για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρακολουθήσουμε αυτά τα μαθήματα και να αποκομίσουμε τόσο σπουδαίες συνταγές και συμβουλές από σπουδαίους ανθρώπους. Τώρα και εμείς σας προσφέρουμε τις γνώσεις που μας μετέδωσαν για να έχετε και στο σπίτι σας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου