Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αφράτο γαλακτομπούρεκο Ρόδου

Υλικά:
750γρ φύλλο κρούστας
κρέμα
σιρόπι

Για την κρέμα:
4 lt γάλα
750γρ ζάχαρη
400γρ ρυζάλευρο
200γρ corn flour
2 τεμάχια σκόνη βανίλια
ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό νερό
100γρ γλυκόζη ή λεμόνι ή και τα  δύο
Προαιρετικά αρωματικά: ξύλο κανέλας, γαρύφαλλο κ.α.

Ψήσιμο:
170ο C - 180o C  για 30 λεπτά της ώρας

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα και την ζάχαρη μέχρι να ζεσταθούν λίγο, να είναι χλιαρό το γάλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το ρυζάλευρο και το κορν φλάουερ και ρίχνω λίγο από το χλιαρό γάλα μέσα ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός (λίγες κουταλιές).
Ρίχνω και το ξύσμα λεμονιού.
Μόλις ξεκινήσει να φουσκώνει το γάλα ρίχνω σιγά σιγά τον χυλό ανακατεύοντας ταυτόχρονα γρήγορα για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει.
Στο τέλος προσθέτω την βανίλια.

1η μέθοδος: Σε ένα μεγάλο ταψί, αφού το βουτυρώσω, απλώνω τα μισά περίπου φύλλα ένα ένα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Στα μισά φύλλα, προσθέτω την κρέμα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψεκάζω με λίγο νερό το γλυκό μου και αφού χαράξω ελαφρά σε τρίγωνα ή τετράγωνα το βάζω στον προθερμασμένο φούρνο.

2η μέθοδος: Μπουρεκάκια. Βουτυρώνω ένα μεγάλο ταψί. Κόβω ένα φύλλο στην μέση και μετά το διπλώνω, βουτυρώνω, βάζω στην μια άκρη κρέμα, διπλώνω τις άκριες και τυλίγω σε ρολό. Βάζω και λίγο βούτυρο από πάνω. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψεκάζω με λίγο νερό από πάνω και ψήνω.

Σιρόπι:
Αμέσως ξεκινάω με το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις ξεκινήσει να βράζει, αν έχω βάλει γλυκόζη, μετράω 2 λεπτά και το σβήνω. Αν έχω βάλει μόνο λεμόνι, υπολογίζω 5 λεπτά και μετά σβήνω.

Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει τελείως χωρίς να το σκεπάσω.
Περιχύνω το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου πάνω στο ζεστό γλυκό.

Απολαύστε το!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου